Sikkerhedssko, eller værnefodtøj som det også kaldes, er en vital del af sikkerhedsudstyret på mange arbejdspladser, og derfor følger der også nogle regler omkring brugen af dem.
Det er gode sko til stående arbejde, som man eksempelvis ofte støder på i industrien og på byggepladser. Som navnet antyder, har de til formål at yde sikkerhed for fødderne. Konkret kan de beskytte mod tryk, varme, slag og klemning, hvilket øger trygheden og giver et bedre arbejdsmiljø.
I dette blogindlæg vil vi gennemgå, hvilke regler der er om sikkerhedssko, hvornår de er påbudt samt hvilke typer sikkerhedssko der er.
Regler om hvornår man skal bruge sikkerhedssko
Mange af os ejer måske allerede nu en form for sikkerhedssko, i form af eksempelvis solide træsko eller gummistøvler der skal sikre godt greb i regnvejr og tørre fødder. Men der er mange tilfælde, hvor et par reelle sikkerhedssko helt klart vil være at foretrække, og i mange tilfælde også vil være påbudt.
Så, hvornår skal man bruge sikkerhedssko? Det kan både være byggeprojekter i privaten, eller hvis du har en profession, hvor det er relevant. Hvis sikkerhedsskoene skal bruges i embeds medfør, er der nogle klare regler om dette.
Arbejdstilsynets regler foreskriver således, at sikkerhedssko er påbudt, hvis det pågældende arbejde ikke kan tilrettelægges og udføres forsvarligt, hvis man bruger almindeligt fodtøj.
Hvis dette er tilfældet, er reglen, at det er arbejdsgivers pligt at sørge for sikkerhedssko til sine medarbejdere. Arbejdsgiveren skal således ifølge Arbejdstilsynet sørge for:
- At brugerne forsynes med egnede sikkerhedssko, og at sikkerhedsskoene bliver brugt straks ved arbejdets begyndelse og under hele arbejdet
- At sikkerhedsskoene til enhver tid yder den tilsigtede beskyttelse og ikke medfører unødige gener. Sikkerhedsskoene skal være egnet til brug under de eksisterende forhold på arbejdsstedet, vælges under hensyn til de ergonomiske forhold og passe til brugeren, eventuelt efter tilpasning
- At de valgte sikkerhedssko er CE-mærket
- At sikkerhedsskoene vedligeholdes, rengøres, tørres og desinficeres i nødvendigt omfang, inden det tages i brug
- At brugerne får instruktion i brugen af sikkerhedsskoene bl.a. på baggrund af oplysningerne i brugsanvisningen og oplyses om faren ved ikke at bruge det.
Hvor det er arbejdsgivers ansvar at sørge for, at sikkerhedssko er tilgængelige for medarbejderen, er reglen, at det er medarbejderens ansvar at de bliver brugt. De skal benyttes straks fra det øjeblik man begynder at arbejde og under hele varigheden.
Derudover er det medarbejderen som sørger for, at sikkerhedsskoen virker som den skal, og ellers rapportere fejl og mangler til enten arbejdsgiver, arbejdslederen eller arbejdsmiljøorganisationen. På denne måde sikres det, at de gældende sikkerhedssko regler overholdes.
Forskellige typer af sikkerhedssko
Alt efter hvilken type arbejde man skal lave, er der forskellige typer af sikkerhedssko, som er relevante at bruge. Heri er både gode sko til stående arbejde, såvel som til hårdføre arbejds- og byggepladser.
Sikkerhedssko med tåkappe
Sikkerhedssko med tåkappe beskytter dine tæer på forbilledlig vis. Tåkappen, eller tåværnet som det også kaldes, forhindrer således skoene i ‘at trykke’. På den måde er dine fødder beskyttet, hvis noget tungt falder ned på dem. Tåkapper kan findes i både stål, aluminium, glasfiber samt fiber/komposit.
Sikkerhedssko med sømværn
Med sømværn i sikkerhedsskoen, forhindrer man at skarpe og spidse genstande kan trænge igennem sålen og dermed skade dine fødder. Sømværn findes i både stål, træ og fiber/komposit.
Skridhæmmende sikkerhedssko
Hvis man ofte bevæger sig på glatte gulve, hvor der eksempelvis kan være spildt vand, olie eller andet, skal du have skridhæmmende sikkerhedssko på. De findes i forskellige klasser, men forhindrer alle, at du skøjter rundt på gulvet.
Få jeres egen brandede B2B webshop gennem Bacher
Gennem Bacher kan I få jeres helt egen brandede B2B webshop til arbejdstøj. Vi udvikler hele tiden vores IT-profil, og webshoppen bliver selvfølgelig ligeledes hele tiden opdateret med nye varer.
Fordele ved at have en onlineshop gennem Bacher:
Skræddersyet sortiment
Alle kunder får sin egen skræddersyede onlineshop, og ovenikøbet kan forskellige medarbejdere ligeledes have hver deres sortiment.
Unikt login til alle brugere
Alle brugere får hver deres login. På den måde kan nemt se, hvem der har købt hvad hvornår. Ligeledes kan man nemt opdele efter afdelinger, så man kan se, hvilke afdelinger der køber hvilke produkter.
Mindre arbejde
Hele idéen med onlineshoppen er, at det skal være nemmere og hurtigere for jer at bestille arbejdstøj lige efter jeres behov. På den måde er der også mere tid til det man er bedst til, og som giver sin egen virksomhed værdi.
Hvis I vil høre mere om muligheden for at jeres egen brandede B2B webshop, er I mere end velkomne til at kontakte os og høre mere.